‘Tidak Pernah Dalam Sejarah Malaysia, Wanita Ditahan Atas Tuduhan Mer0g0l’ – Peguam Komen Tuduhan R0gol Juita

Meskipun drama rantaian popular TV3 Nur 2 telah berakhir dengan penuh pengisian dan pengajaran, namun ada segelintir warga media sosial mengkritik pengakhiran episod tersebut. Seorang peguam, Nor Zabetha telah mengemukakan pendapatnya tentang sistem perundangan yang digunakan dalam episod terakhir semalam.

Baginya, babak Juita yang ditahan atas tuduhan mergol Ustaz Adam adalah sama sekali tidak tepat dalam sistem perundangan.

Episod terakhir Nur 2, akhirnya Juita ditangkap kerana dakwaan mergol Ustaz Adam.

Betul atau tidak olahan babak ini jika dibandingkan dengan undang-undang realiti. Drama ini adalah fiksyen, pun begitu fakta undang-undang sama ada fiksyen atau realiti, perlu tepat.

Yang fiksyen adalah watak dan jalan cerita, undang-undang tidak boleh fiksyen kerana rosak fahaman awam nanti.

Episod terakhir Nur 2, akhirnya Juita ditangkap kerana dakwaan mergol Ustaz Adam.

Betul atau tidak olahan babak ini jika dibandingkan dengan undang-undang realiti. Drama ini adalah fiksyen, pun begitu fakta undang-undang sama ada fiksyen atau realiti, perlu tepat.

Yang fiksyen adalah watak dan jalan cerita, undang-undang tidak boleh fiksyen kerana r0sak fahaman awam nanti.

TIDAK PERNAH DALAM SEJARAH MALAYSIA seorang wanita ditahan, disiasat atau did4kwa kerana mergol seorang lelaki. Sepanjang 10 tahun saya beramal sebagai peguam juga tidak pernah saya mendengar kes ini. Babak Juita ditahan kerana mergol seorang lelaki adalah salah sama sekali.

Kenapa? Dalam Kanun Keseksaan memberi pendefinisian rogl dibawah Seksyen 375 iaitu seorang LELAKI dikatakan mergol apabila melakukan hubungan s4ks dengan wanita tanpa kerelaaannya atau tanpa kebenarannya dan selebihnya boleh semak sebahagian akta dalam gambar dibawah, saya kongsi.

Secara asasnya elemen yang perlu dipenuhi sebelum siasatan kes dimulakan adalah pelaku Lelaki dan mangsa wanita. Itu sebabnya akta bezakan ‘his’ sebagai pelaku dan ‘her’ sebagai mngsa. Perbezaan jantina.

Dalam kes ini Juita tidak memenuhi elemen pertama iaitu pelaku seorang lelaki. Polis tidak akan mengambil tindakan kerana perbuatan Juita tidak jatuh kategori rgol berdasarkan Kanun Keseksaan. Elemen seteruskan paksa dan tanpa kebenaran sama ada dibuat secara ugutan atau penipuan atau salah anggap.

Sewaktu menonton babak ‘saya hendak buat laporan rogl’ oleh Ustaz Adam, saya faham Ustaz Adam adalah orang awam jadi dia secara naif merujuk situasinya kepada pejabat polis tetapi dalam drama tersebut sepatutnya polis yang perlu menegur Ustaz Adam tentang undang-undang. Adam tak tahu undang-undang.

Mungkin polis boleh cadangkan laporan dan siasatan dibuka bagi perbuatan Juita yang memasukkan dadah dalam kopi Adam dan bukan tuduhan rogl terhadap Juita. Tetapi apabila polis ke rumah Juita, mereka menahan Juita dan mengatakan “Cik Juita anda ditahan atas tuduhan merogl”. Hahahah.. Babak yang mengelirukan dan memberikan fahaman salah.

Jadi ingat ya. Rogl pelaku mesti lelaki dan mesti mangsa perempuan. Kalau lelaki dengan lelaki itu bukan rogl di bawah Seksyen 375 dan boleh dihukum bawah Seksyen 376 itu adalah perbuatan S0d0mi bawah Seksyen 377A Kanun Keseksaan dan boleh dihukum bawah Seksyen 377C. Jatuh bawah kategori jenayah luar tabii.

Kalau perempuan dengan perempuan juga bukan kira rogl kerana tidak mengikut definisi rogol yang diperuntukkan.

Begitulah undang-undang jenayh. Setiap kesalahan perlu melihat sama ada ianya memenuhi setiap elemen jenayah. Kalau tidak cukup, polis boleh menyiasat tetapi pendakwaraya tidak akan beri izin untuk buka kes di mahkamah, jadi memang kebiasaannya polis tidak akan siasat bila tahu elemen tidak mencukupi.

Kalau cukup elemen dan kes pula tidak kukuh dan ada ‘loop hole’ atau kekurangan bukti, contohnya kes rogl walaupun DNA si lelaki tetapi tidak ada bukti paksaan, semua bukti-bukti perbualan whatsapp selepas hubungan s4ks menunjukkan si perempuan setuju dan siasatan ke atas tubuh badan perempuan juga tidak ada elemen paksaan. Kebiasaannya juga tidak bawa ke mahkamah kerana kemungkinan pelaku dibebaskan adalah tinggi.

Jom belajar undang-undang supaya kita jadi warga bijak. Sebarkan ilmu walau sebaris ayat.

Sumber: Nor Zabetha/ kredit ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *